3D printenMet deze AM Flexbot 3D printer van CEAD realiseren we sinds kort 3D modellen uit volledig recyclebare of al gerecyclede thermoplasten. Het is de eerste stap van een ontwikkeling waarbij we op termijn ook (grotere) modellen, pluggen en mallen (o.a. voor de internationale jachtbouw, windindustrie, architecten, bouw en infrasector) duurzaam willen produceren. Nedcam vervult hiermee samen met toonaangevende partijen in de composietenindustrie een voortrekkersrol.

Circulair geproduceerde modellen, pluggen en mallen
In de huidige situatie worden pluggen en mallen gefreesd uit hout, EPS (piepschuim), laminaat, epoxypasta of glasvezelversterkt composiet (thermoharders) en staal. Geproduceerde pluggen worden vervolgens eenmaal gebruikt, geproduceerde mallen gedurende één product(serie). Daarna belanden ze bij het afval. Alleen bij Nedcam leidt dit al tot 70 ton afval per jaar. Een situatie die vraagt om een duurzame oplossing.

3D printen met thermoplasten biedt die oplossing. Modellen, pluggen en mallen die geprint worden met recyclebare/gerecyclede thermoplasten en eventueel freesafval, worden na gebruik verwerkt tot granulaat dat weer als grondstof dient voor nieuwe thermoplasten.

Het is de missie van Nedcam als marktleider in pluggen, mallen en ‘shaping technology’ om op termijn de huidige productietechniek te vervangen door deze techniek en zo de hele keten, van grondstof, productdesign tot eindproduct, circulair in te richten met 100% recyclebaar en/of biobased materiaal.