Nedcam B.V.

3d scannen

Het digitaliseren van objecten in 3 dimensies neemt een enorme vlucht. Toepassingen worden vaak gevonden in productontwikkeling, reverse engineering en kwaliteitscontrole, maar ook in blow-ups (het opblazen van vormen tot reusachtige afmetingen).

De meest bekende vormen van 3D scannen zijn:

*  Meetarm; hiermee worden een beperkt aantal plekken op een object in kaart gebracht. Dit kan als controle of bij eenvoudige vormen om de vorm vast te stellen. Het is arbeidsintensief, niet heel nauwkeurig en voor relatief kleine objecten.

* Laserscannen; hiermee worden door een laser veel punten tegelijk gemeten en in een puntenwolk vastgelegd. Dit kan met een handscanner of met een meetopstelling om direct een gehele ruimte te scannen. De puntenwolk moet in de computer omgezet worden tot een object bestaande uit geometrische vormen, waarna de digitale data op velerlei wijzen te gebruiken zijn. Dit is heel nauwkeurig, ook voor heel grote objecten en het vergt ook veel computervaardigheden en tijd om een goed resultaat te bereiken.

* Fotogrammetrie; op een object worden herkenbare tekens geplakt en vervolgens worden vanuit meerdere hoeken foto's genomen. De computer herkent de tekens en maakt er een digitaal object van. De uitkomst is redelijk nauwkeurig, het is te gebruiken voor middelgrote objecten en vergt wel de nodige ervaring om het goed te doen.

  • 3d scannen
  • 3d scannen
  • 3d scannen