Gevels

Nedcam

Naast de productie van pluggen en mallen en de meest bijzondere en complexe vormen produceert Nedcam bij haar dochteronderneming Nedcam Building Solutions duurzame en watergedragen composiet gevels en overige elementen van A1.

A1 (Acrylic One) materiaal wordt wereldwijd met succes toegepast in verschillende gevel en beplating toepassingen.

Naast de bekende voordelen van composieten (vormvrijheid, lichtgewicht en sterk), heeft A1 een superieure brandwerendheid en ontstaat er geen rookontwikkeling tijdens brand.

De componenten zijn een poedercomponent op basis van calciumsulfaat (CaSO4) en een vloeistof op acrylaatbasis. Na het mengen van deze componenten kan de hars worden verwerkt tot producten.

De op waterbasis gebaseerde hars genereert geen uitstoot van Vluchtige Organische Oplosmiddelen (VOCs).

A1 scoort zeer laag met de LCA (Levenscyclusanalyse) en daardoor zal de gehele MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) zeer goed presteren!

Extra vulmiddel (bijv. zand) kan ook aan het mengsel worden toegevoegd.

Speciaal in combinatie met een glasvezelversterking kunnen dunwandige  producten worden gemaakt met een complexe vorm en met een laag gewicht.

Door de korte uithardingstijd zijn korte productietijden mogelijk. Dit maakt een efficiënt productieproces mogelijk.

Classificatie volgens de EN 13501-1:2002 norm:

  • A1 LP01 and A1 Triaxial Fabric:       B – s1 ,d0
  • + sand (25% of mass A1):             A2 – s1 ,d0

Overzicht van A1 brandtesten vindt u hier.

 

La Place

De oude gevel van het gebouw moest worden vervangen. Eerst is de oude gevel gescand door middel van 3D-laserscanning. Op deze manier kon de gevel exact in dezelfde afmetingen en met dezelfde details worden herbouwd. Van de gescande data is een 3D BIM model gemaakt welke als basis heeft gediend voor 35 A1-elementen.

Voor elk te maken element is een directmal gemaakt. Deze mallen zijn gemaakt van de naadloze CNC gefreesde epoxy pasta.

In de mallen zijn de elementen geproduceerd met A1. Deze werden opgebouwd door te beginnen met een ongevulde harslaag, gevolgd door het lamineren van vier lagen triaxiale glaswapening van 160 g/m2. Na uitharding wordt een aluminium montagestructuur door middel van lamineren aan de achterzijde van het paneel bevestigd. Inclusief de montagestructuur hebben de elementen een oppervlaktegewicht van 20 kg/m2.

Dankzij het lage gewicht waren de elementen eenvoudig te monteren. Op deze manier is de gevel van La Place in Amsterdam gebouwd.