Een aansprekend project is de reconstructie van de monumentale gevel van La Place in de Kalverstraat in Amsterdam.

Bij de herbouw van dit pand konden de oorspronkelijke materialen niet meer gebruikt worden. Winhov Architecten en Van Wijnen Heerhugowaard kozen voor een oplossing met replica’s gemaakt van glasvezelversterkt materiaal en duurzame, watergedragen Acrylic One (A1).

Nedcam verzorgde hiervoor de engineering, de mallen en de eindproducten. Een technisch complexe opdracht vanwege de kleine toleranties bij de aansluiting op de gevel, maar het resultaat mag er zijn.

Een toelichting: De oude gevel van het gebouw moest worden vervangen. Daarvoor is eerst is de oude gevel gescand door middel van 3D-laserscanning. Op deze manier kon de gevel exact in dezelfde afmetingen en met dezelfde details worden herbouwd. Van de gescande data is een 3D BIM model gemaakt welke als basis heeft gediend voor 35 A1-elementen.

Voor elk te maken element is een directmal gemaakt. Deze mallen zijn gemaakt van de naadloze CNC gefreesde epoxy pasta.

In de mallen zijn de elementen geproduceerd met A1. Deze werden opgebouwd door te beginnen met een ongevulde harslaag, gevolgd door het lamineren van vier lagen triaxiale glaswapening van 160 g/m2. Na uitharding wordt een aluminium montagestructuur door middel van lamineren aan de achterzijde van het paneel bevestigd. Inclusief de montagestructuur hebben de elementen een oppervlaktegewicht van 20 kg/m2.

Dankzij het lage gewicht waren de elementen eenvoudig te monteren. Op deze manier is de gevel van La Place in Amsterdam gebouwd. Een waar plaatje.