Nedcam en Royal DSM partners in 3D print

24 september 2020

Royal DSM, een wereldwijd bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven, en Nedcam, hebben vandaag hun samenwerking aangekondigd om de toegang tot schaalbaar Fused Granulate Fabrication (FGF) 3D-printen te verbeteren. Nedcam gaat FGF 3D-printen met DSM-materialen en de twee bedrijven gaan samen nieuwe toepassingen verkennen voor tooling en productie van grote, circulaire delen voor eindgebruik.

Nedcam heeft onlangs deze CEAD AM Flexbot robot 3D-printer in gebruik genomen op haar productielocatie in Heerenveen. Samen met DSM bieden wij commerciële 3D-printproductiediensten aan fabrikanten aan die op zoek zijn naar toepassingen in groot formaat, gebruikmakend van DSM’s voor 3D printing geoptimaliseerde pelletmaterialen.

Nedcam en DSM gaan ook samenwerken om nieuwe materialen, processen en toepassingen te ontwikkelen en te testen, en zullen innovatieve oplossingen op de markt brengen voor grote printdelen, zoals toegepast in de scheepvaart, duurzame energie, bouw en infrastructuur. Momenteel werken ze al nauw samen met Royal HaskoningDHV voor het slicen, of in schijfjes versnijden, van structurele elementen in het kader van het 3D printing proces.
 
“Bij DSM zijn we ervan overtuigd dat FGF een cruciale technologie is om te kunnen voldoen aan de vraag naar 3D printing van structurele en grote componenten in gevulde polymeren, in competitieve productietijden,” aldus Pieter Leen, Application Development Specialist Additive Manufacturing bij DSM. “Nedcam vormt een belangrijke schakel tussen productontwikkeling en marktvraag en hun printing services zullen de acceptatie van additive manufacturing helpen versnellen.”
 
De samenwerking opent ook de deur voor de twee bedrijven om hun gemeenschappelijke ambitie te realiseren inzake meer duurzame en circulaire productieprocessen. Momenteel maakt Nedcam pluggen en mallen van verschillende materialen, waaronder glasvezelversterkte composieten en staal, vaak voor eenmalig of beperkt gebruik. Dit leidt jaarlijks tot veel afval. FGF-productie met recyclebare materialen biedt een route naar een duurzamer proces.
 
“We willen het afval in ons productieproces absoluut verminderen en circulair worden,” vertelt Erwin van Maaren medeoprichter en Commercieel Directeur bij Nedcam. “Door de expertise van DSM op het gebied van 3D-printen en thermoplastics te combineren met onze productiekennis en productiefaciliteiten, willen we de nodige stappen zetten naar een duurzaam en volledig circulair modelproductieproces.”